Kiene klanken

Kiene klanken

Kiene klanken bestaat uit een houten doos met daarin 42 interactieve klankstempels in twee lagen verdeeld:

  • 26 enkele klanken (formaat 40 x 58 mm)
  • 16 dubbele / speciale  klanken (formaat 70 x 58 mm)

De bijbehorende app is gratis te downloaden voor iOS en Android.

De app is opgebouwd uit 3 “leerlijnen”: letter, woord, klank. Elke leerlijn heeft een aantal spelletjes.
In de video’s hieronder laat ik je de verschillende mogelijkheden van de app zien.

In deze eerste video zie je hoe je de app aan kunt passen zodat ‘ie past bij de kinderen uit jouw klas. Je doet dit op het tandwiel te klikken en de vraag die gesteld wordt te beantwoorden: “Voer de eerste en de laatste letter van het alfabet in”.

Je kunt nu instellen welke letters gebruikt worden en kunt spelletjes aan/ uit zetten. Ook kies je of er hakkend/ plakkend of zingend wordt gelezen.

Wat jammer is dat je in het menu wel kunt kiezen welke letters je aan of uit zet, maar dat er nog steeds woorden gebruikt worden met de andere letters (de letters die uit staan). De kinderen moeten die letters dan toch kunnen lezen, al zijn er wel manieren om daar onder uit te komen. De app zou nog beter worden als je woorden zou krijgen die helemaal opgebouwd zijn met de letters die je aan hebt staan. Misschien een tip voor Educo/ Marbotic?

21-03-2018: Heutink heeft gereageerd en zegt dat ze dit gaan aanpassen. Super!

Verder is het slim om je beschermfolie van je scherm te halen. Dat maakt het stempelen een stuk makkelijker is mijn ervaring!


Letter

Wat zie je?

In dit spel zie je steeds een letter die je daarna moet stempelen. De letter flitst even voorbij, dus concentratie is gewenst! Na het stempelen krijg je een aantal woorden te zien met die letter.

Wat hoor je?

In dit spel hoor je steeds een letter die je daarna moet stempelen. Na het stempelen zie je weer een aantal woorden met die letter.

Wat is de eerste?

In dit spel zie je een plaatje. Door op het plaatje te klikken, hoor je het woord. Daarna stempel je de eerste letter.

Wat mist er?

In dit spel zie je een plaatje., met daaronder het woord. Er mist 1 letter. Het woord word uitgesproken en je stempelt de ontbrekende letter erbij.


Woord

Kies het woord

In dit spel zie je een rijtje woorden. Je tikt op een woord en leest deze hardop voor.
Als je alle woorden hebt voorgelezen (aantikken is ook voldoende), wordt er een plaatje zichtbaar van 1 van de woorden uit het rijtje. Door op het plaatje te klikken, wordt het woord uitgesproken. Daarna stempel je het hele woord.

Jammer is dat, ook al heb je bijvoorbeeld de dubbelklanken uitgezet, hier toch allemaal woorden met dubbelklanken bijstaan. Hierdoor is de app niet op maat. Je kunt wel verder als je de woorden niet kunt lezen, maar jammer is het wel.
De woorden die je moet stempelen, voldoen wel aan de instellingen die je hebt gedaan.

Weet het woord

In dit spel zie je een plaatje. Je stempelt het woord, zonder voorbeeld, eronder. Door te tikken op het plaatje wordt het woord uitgesproken.

Zoek het woord

In dit spel zie je allemaal woorden. Eén woord is anders. Op dat woord tik je en deze moet je stempelen. Het woord wordt uitgesproken na het stempelen.

Woordenboek

In het woordenboek kun je een letter uit het alfabet kiezen. Bij die letter zie je dan een woord met plaatje dat begint met deze letter. Als je klikt op het plaatje wordt het woord uitgesproken; als je klikt op het woord wordt het hakkend en plakkend of zingend voorgelezen (afhankelijk van je instellingen).


Klank

Waar hoort de klank?

In dit spel zie je een plaatje. Je hoort het woord en een letter uit het woord. Die letter moet je op de goede plek stempelen (vooraan, achteraan, in het midden).

Hoeveel klanken?

In dit spel zie je een plaatje. Eronder zie je 2 stempelkaarten (3 of 4 klanken). Je kiest welke stempelkaart je nodig hebt en stempelt het woord.

Stempelen

In dit spel kun je vrij stempelen. Je maakt je eigen woord. Door de backspace toets verwijder je een letter of een woord.

Bij dit spel zou je bijvoorbeeld je eigen woordkaarten van je thema in kunnen zetten. Wil je controleren wat een kind gedaan heeft? Leer ze om na elk woord een schermafdruk te maken van het woord. Achteraf kun je dan bij de foto’s de woorden zien die het kind gestempeld heeft. Deze zou je dan ook nog kunnen uitprinten.


Mijn mening

Ik vind Kiene Klanken prachtig materiaal.
Het is duidelijk ontwikkeld voor groep 3, maar een aantal onderdelen zijn ook prima in te zetten voor oudste kleuters met interesse in letters. Doordat je bepaalde spelletjes uit kunt zetten, kun je het op maat inzetten.

Het is fijn dat je letters aan of uit kunt zetten, maar jammer dat er dan nog steeds woorden met die letters worden gebruikt. De letters worden dan niet actief gevraagd, maar zijn wel nodig om de woorden te kunnen lezen. Hier zit mijns inziens nog een verbeterpuntje. Fijn dat Heutink aangeeft dat ze dit aan gaan passen.

Verder zou de doos waarin de stempels zitten net een paar mm ruimer mogen zijn. De stempels passen er nu precies in, waardoor het voor jonge kinderen moeilijk is om de letters weer op de goede plek terug te zetten.

Er is inmiddels een aansluitende set met echte stempels: Klasse Klanken. Dezelfde set, maar nu om echt te stempelen.
Bij deze set zijn stempelbladen gemaakt, die je ook als extra activiteit naast Kiene klanken aan kunt bieden. Je vindt hier dezelfde icoontjes uit de app terug en dezelfde soort activiteiten.