Les ontwerpen

Les ontwerpen


Je gaat samen met je collega's in 9 stappen een les digitale geletterdheid ontwerpen.

Stap 1:
De aanbodsdoelen van digitale geletterdheid zijn verdeeld in verschillende niveaugroepen. Dus niveau 5/6, niveau 3/4, niveau 1/2 enzovoort. Daarom is het handig dat je deze opdracht samen met een collega uitvoert die lesgeeft aan dezelfde niveaugroep als jij. Misschien zie jij ook wel een andere combinatie. Kies de combinatie die goed past bij het onderwijs op jullie school.

Heb je een team gemaakt? Dan kun je door naar de volgende stap!

Stap 2:
Log in op het platform van Basicly. Ga naar Mijn School en vervolgens naar Klassen. Op je groepspagina zie je rechts bovenin Doelen staan. Als je daarop klikt, dan kom je in het doelenoverzicht van digitale geletterdheid. Gevonden? Top!

Stap 3:
Selecteer het niveau van de groep. Dit is het niveau die je gaat gebruiken voor het ontwerpen van de les digitale geletterdheid. 

Stap 4:
Maak met je team een keuze uit één van de 4 onderdelen van digitale geletterdheid: Computational Thinking, ICT-Basisvaardigheden, Informatievaardigheden of Mediawijsheid. Ga alle onderdelen maar eens bij langs en kijk welk onderdeel je het meest aanspreekt. 

Stap 5:
Als je een onderdeel van digitale geletterdheid hebt gekozen, dan kies je 1 á 2 doelen voor de les. Houd het klein! Met 1 á 2 doelen kun je bij het ontwerpen van de les de juiste focus vasthouden. Een doel gekozen? Super!

Stap 6:
Pak nu een A3-papier en schrijf het doel van de les in het midden. We gaan een mindmap maken. Schrijf alle ideeën voor deze les op papier. Echt alles, laat je niet tegenhouden! Je gaat pas later beslissen welke ideeën bruikbaar zijn.

Hieronder zie je een paar hulpvragen die je op weg kunnen helpen:
- Welke werkvorm(en) ga je gebruiken?
- Heb je een lespresentatie nodig voor een instructie?
- Wat hebben de leerlingen nodig om de opdracht te kunnen uitvoeren? B.v. apparaten, pennen, werkblad, stiften e.d.
- Laat je een video zien ter ondersteuning van de les? Welke?
- Welk (les)materiaal is er al aanwezig in de klas die je kunt gebruiken voor de les? 
- Hoeveel tijd ga je reserveren voor deze les?

Stap 7:
Zo, de mindmap is klaar! Nu is het tijd om met de beste ideeën verder te gaan. Verdeel ook de taken. Deze les gaan jullie samen ontwerpen. Schrijf namen achter de ideeën die uitgewerkt moeten worden (lespresentatie, werkbladen, concreet materiaal, e.d). Vervolgens ga je aan de slag met de uitwerking / voorbereiding. 

Stap 8:
Iedereen heeft nu een stukje van de les uitgewerkt. Alle stukjes bij elkaar maakt een prachtige les digitale geletterdheid! Nog een laatste check: Is alles compleet? Moet je nog iets voorbereiden? 

Stap 9:
De zelf ontworpen les gaan jullie tijdens de derde fase van de expeditie in de klas uitvoeren. Veel succes!