Padlet

Padlet: een online prikbord

Padlet is een mooie gratis tool om te gebruiken om over onderwerpen te praten, waarbij je graag een visuele ondersteuning wilt. Eigenlijk is Padlet een soort online prikbord, waar je berichtjes, foto's, video's en documenten kunt delen.

Je kiest zelf of je de Padlet openbaar maakt, of besloten. Als je kiest voor besloten, heb je meerdere opties. 

In de Screencast die ik heb gemaakt laat ik je zien hoe je Padlet kunt gebruiken bij jonge kinderen om te praten over het onderwerp "je schoen zetten". 

Hoe zou je Padlet kunnen gebruiken in de kleuterklas?


 • Ouders vragen om een foto en een kort stukje tekst van hun kind te plaatsen.
  Door de foto kunnen kinderen eenvoudiger zelf vertellen over de dingen die ze mee hebben gemaakt. Ik vraag ook altijd of ouders samen met hun kind het stukje tekst willen maken. Zo hebben kinderen al nagedacht over wat ze willen vertellen. Jij als leerkracht hebt steun aan dit stukje tekst, zodat je de goede vragen kunt stellen, die het kind aanzetten tot vertellen.
  Onderwerpen waarbij je een foto zou kunnen vragen:
  • de vakantie
  • het zetten van hun schoen rond 5 december
  • het opzetten van de kerstboom
  • hun slaapkamer
  • alle thema's waarbij je kinderen wilt betrekken met dingen van thuis
 • Aan het begin van een thema vragen bedenken die je tijdens het thema wilt beantwoorden.
  De padlet kun je ook met ouders delen, zodat kinderen samen met hun ouders op zoek gaan naar de antwoorden op de vragen. De antwoorden kunnen dan als Commentaar toegevoegd worden onder de vraag, met daarbij evt. een foto of video. 
 • Werken rondom een letter/ klank van de week.
  Je zet de letter van de week in de Padlet en nodigt kinderen uit om voorwerpen te zoeken met die letter, zowel thuis als op school. Hebben we een voorwerp, dan maak je een foto en voegt die toe aan de Padlet. Ook thusi kunnen kinderen dan voorwerpen toevoegen.
 • Verslag doen van het verloop van een thema. 
  Tijdens een thema zet je elke keer een foto met een kort stukje tekst op een Padlet. Kinderen kunnen thuis de Padlet ook bekijken, samen met hun ouders, waardoor ze makkelijker vertellen over wat ze op school hebben gedaan.

En, heb jij nog andere ideeën? Deel je ze in de Facebookgroep?